För att ridningen och hästens arbete ska bli så optimalt som möjligt är det viktigt att sadeln passar både häst och ryttare.

Bekymmer med sadeln är vanligt och hästar har ofta problem orsakade av att sadeln inte passar. Sadeln kan vara skev i bommen, ojämnt stoppad, för trång, för vid eller inte passa hästens exteriör. I takt med att hästen ändrar hull och muskelmassa ändrar sig också sadelns passform för hästen.

Det vi kallar sadelläge, är oftare något som en illasittande sadel åstadkommit än något som är nedärvt i exteriören.

 

En häst ska inte reagera negativt vid sadling, då är det något som inte stämmer. Ofta får man svaret att ja men min häst är lite grinig vid sadling men så har det alltid varit!

Om din häst:

·         Inte har den ridbarhet eller visar den kapacitet du vet att den besitter.

·         Ömmar i ryggen.

·         Är negativ när du sadlar.

·         Är stressad eller ovillig när du rider.

·         Är spänd och har svårt att bära sig i rätt form.

·         Svår att böja och svänga

·         Inte lyfter ryggen, eller går med hög nacke.

..så kan det bero på att sadeln hindrar hästen från att uppnå balans och arbeta med de muskler du begär av den. Hästen får ont i muskler och leder och bildar kompensationsmuskler för att slippa smärta och obehag.

 

Jag hjälper dig och din häst att hitta en sadel som passar. Vi går igenom hur den nuvarande sadeln passar hästen och jag tittar på hästen och ryttaren under ridning. Jag använder en speciell tryckpad där jag kan se hur sadeln och ryttaren påverkar hästen vid ridning.

 

Equinara © 2009 • info@equinara.se • Tel: 0733-818755

FÖR HÄST I BALANS & HARMONI